Σύγχρονη παρασκευή του τσίπουρου

Όπως στην παραδοσιακή απόσταξη , έτσι και στην σύγχρονη οι βασικές αρχές είναι οι ίδιες.

Ακρογωνιαίος λίθος για την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος αποτελεί η ποιότητα της πρώτης ύλης. Τα σταφύλια συλλέγονται στον προβλεπόμενο χρόνο και δεν είναι ούτε άγουρα ούτε υπερώριμα. Απο διαλεγμένες τοποθεσίες με υγιή και μεστά χώματα ,τρυγημένα πρωινές ώρες και με την χαμηλότερη δυνατή ατμοσφαιρική υγρασία. Σημαντικός παράγοντας για την άριστη πρώτη ύλη είναι η εφαρμογή του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στις αμπελοκαλλιέργειες , και ο έλεγχος απο γεωπόνους της τήρησης των κανόνων φυτοπροστασίας και λίπανσης καθ'όλο το έτος ώστε η σταφυλοπαραγωγή να είναι απαλλαγμένη απο υπολείματα φυτοφαρμάκων και να περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της ποιότητας της παραγωγής του τσίπουρου.

Ιδιαίτερη επίσης σημασία δίνεται στην μεταφορά των σταφυλιών απο τις καλλιέργειες μέχρι το οινοποιείο και τους αποστακτήρες. Αυτή πραγματοποιείται με τη δέουσα προσοχή ώστε να αποφεχθούν οι τραυματισμοί των ρωγών και οι ανεπιθύμητες οξειδώσεις.

Εντός ανοξείδωτων οινοποιητών , στέμφυλα και γλεύκος παραμένουν μαζί μερικές μέρες και υπο περιοδική ανάδευση έτσι ώστε να επιτευχθεί εκχύλιση των σακχάρων και αρωμάτων , ενώ εν μέρει αχίζει η αλκοολική ζύμωση. 

Ο αποστακτήρας , όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα αποτελείται απο το λέβητα , τη στήλη ανακαθαρισμού (στήλη κλασματικής απόσταξης) και τον συμπηκνωτή(ψυκτήρα).

Στο λέβητα τοποθετείται το προϊόν προς απόσταξη. Θερμαίνονται μεατμό τα διπλά τοιχώματα του λέβητα σε σταθερή θερμοκρασία . Στο εσωτερικό του υπάρχει αναδευτήρας.

Στο εσωτερικό της στήλης ανακαθαρισμού υπάρχουν 8 πλατώ σε κάθετη διάταξη που επικοινωνούν μεταξύ τους με οπές οι οποίες είναι καλυμμένες με ένα είδος ανεστραμμένης κούπας , έτσι ούτως ώστε οι ανερχόμενοι αλκοολούχοι ατμοί αναγκάζονται να περνούν μέσα απο την υγρή φάση , οπότε ένα μέρος υγροποιείται ενώ οι περισσότερο αλκοολούχοι (άρα περισσότερο πηκτικοί ) να προχωρήσουν στο επόμενο πλατώ.

Απο τοπάνω μέρος της στήλης ανακαθαρισμού οδηγούνται οι ατμοί προς υγροποίηση στον ωυκτήρα.Απο τον ψυκτήρα παραλαμβάνεται το προϊόν αφού διαχωριστεί σε κεφαλή, καρδιά και ουρά. Η καρδιά διατηρείται σε ειδικές δεξαμενές για 4-6 μήνες και κατόπιν πρόκειται να εμφιαλωθεί.

 

Δημαρχείο Τυρνάβου

Σταύρου Καράσσου 1,

τ.κ. 40100

τηλ. 2492350100

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δήμος Τυρνάβου Εποικινωνία Δήμου Τυρνάβου Χρήσιμα Τηλέφωνα Δήμου Τυρνάβου
facebook rss Δήμου Τυρνάβου Youtube Tirnavos