Δημοτικές Βιβλιοθήκες

Δημοτική βιβλιοθήκη πόλης Τυρνάβου

Η δημοτική βιβλιοθήκη Τυρνάβου αριθμεί 13000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών. Με τη συλλογή αυτή καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της γνώσης στους τομείς της φιλοσοφίας, ψυχολογίας, θρησκείας, φυσικών επιστημών, τεχνολογίας, λογοτεχνίας, ρητορικής, γεωγραφίας, ιστορίας κα. οι οποίοι είναι διαθέσιμοι στο φιλομαθές κοινό του δήμου μέσω του τμήματος του δανεισμού που λειτουργεί .

Εχει ήδη ξεκινήσει η αυτοματοποίηση της υποστηριζόμενη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για την αυτοματοποίηση του καταλόγου είναι το ΑΒΕΚΤ 5,6. Η θεματική ευρετηρίαση των τίτλων βασίζεται στις θεματικές επικεφαλίδες του αρχείου καθιερωμένων αποδόσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης καθώς και η ταξινόμηση αυτών στο ταξινομικό σύστημα Dewey. 

Στην ήδη υπάρχουσα συλλογή έρχεται να προστεθεί και η συλλογή 493 παλαιτύπων βιβλίων και 47 χειρογράφων που χρονολογούνται από το 10ο εως τον 19ο αιώνα μΧ ξεχωριστής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Μετά από σχολαστική συντήρηση των ειδικών συντηρητών της Εθνικής Βιβλιοθήκης ,το υλικό και οι πληροφορίες που μας παρέχουν ψηφιοποιήθηκε . Με τον τρόπο αυτό ο αναγνώστης- χρήστης έχει στη διάθεσή του τη γνώση χωρίς το ενδεχόμενο της φθοράς. Οι συντηρητές έχουν ήδη έτοιμο τον κατάλογο και τον έχουν διαθέσει σε ιστορικές –δημόσιες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το κτίριο του παλιού δημαρχείου όπου στεγάζεται η δημοτική βιβλιοθήκη αποτελεί σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για τον Τύρναβο.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο από υπόγειο , ισόγειο και  όροφο με κεραμοσκεπή στέγη και αυλή που το περιβάλει. Κτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και αποτελούσε το σπίτι του Ν. Τσολάκη. 

Το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο,  σύμφωνα με ιστορικά τον  στο πρώτο Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1912 -13 αποτέλεσε την έδρα του Επιτελείου του αρχιστρατήγου  του Ελληνικού στρατού διαδόχου Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως δημοτικό κατάστημα, για λίγο καιρό ως ταχυδρομείο, το 1949 ως δημοτικό νοσοκομείο και αργότερα ως χώρος στέγασης της δημοτικής σχολής του δήμου Τυρνάβου.

Το 1992 το υπουργείο πολιτισμού το χαρακτήρισε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και το 2003 έως το 2007 ολοκληρώθηκε η ανακαίνισή του.

 

Βιβλιοθηκονόμος : Αντιγόνη Χαρού

Τηλέφωνο Επικοινωνίας & Fax : 24920 26070
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστότοπος : http://libraries.tirnavos.gr/
Ωρες λειτουργείας :
Δευτέρα - Τρίτη  4:30 - 8:30 το απόγευμα
Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή 8:30 το πρωί εως 2:30 το μεσημέρι.

 

Δημοτική βιβλιοθήκη δημοτικής ενότητας Αμπελώνα

Η Δημοτική βιβλιοθήκη Αμπελώνα ιδρύθηκε το 1968 ως  Κοινοτική Βιβλιοθήκη. Το 1982 στεγάστηκε στο Πνευματικό κέντρο της τότε Κοινότητας και από το 1990 του πρώην Δήμου Αμπελώνα.

Το 1997 με πρωτοβουλία της τότε Δημοτικής αρχής με Δήμαρχο τον Κ. Δημ. Τσαμπαλή και Πρόεδρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης τον Κ. Απόστολο Παπαιωάννου μεταστεγάστηκε σε χώρους του κτιρίου του Ιατρείου Αμπελώνα,  που ως τότε έμεναν κλειστοί ,ανενεργοί και κινδύνευαν με καταστροφή εξαιτίας της φθοράς του χρόνου στην οδό 25ης Μαρτίου και Γρηγορίου Λαμπράκη γωνία όπου άρχισε να λειτουργεί ως δανειστική με την σημερινή της μορφή.

Στους χώρους της Δημ. Βιβλιοθήκης λειτουργούσαν τμήματα του Π.Ο.Δ.Α.  και κατά  καιρούς έχουν φιλοξενηθεί διάφορα σεμινάρια. Οι χώροι της Δ.Β. είναι αρκετά μεγάλοι.  Διαθέτει χώρο υποδοχής, τμήμα περιοδικών, Βιβλιοθήκη,Αναγνωστήριο,παιδικό τμήμα καθώς και Κέντρο Πληροφόρησης . Τα μέλη της Βιβλιοθήκης ανέρχονται σε 3.070  άτομα, που προέρχονται από τον Αμπελώνα  τον Τύρναβο τη Φαλάνη τη Γιάννουλη και τα άλλα μικρότερα γύρω χωριά.

Στους χώρους της φιλοξενούνται οι εξής σύλλογοι: Ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών ‘’ Η ΕΛΠΙΔΑ’’από το 2007, Ο Φιλανθρωπικός σύλλογος ‘’Η ΑΡΡΩΓΗ’’ από το 2009 και ο Σκακιστικός Ομιλος.

Ο αριθμός των αντιτύπων ανέρχεται στις 6.500 βιβλία, κυρίως Εγκυκλοπαίδειες και Λεξικά, Ιστορικά, Μυθιστορήματα της Ελληνικής και Παγκόσμιας Λογοτεχνίας  και άλλων επιστημών, καθώς και της Παιδικής Λογοτεχνίας.

Η θεματική περιγραφή βασίζεται σε θεματικές επικεφαλίδες του αρχείου καθιερωμένων αποδόσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμπελώνα ταξινομεί το υλικό της σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα του Dewey (D.D.C.) και η εισαγωγή των δεδομένων γίνεται με το  ΑΒΕΚΤ 5.6.

 

Βιβλιοθηκονόμος : Ματίνα Οικονόμου

Τηλέφωνο : 24920 - 33317    Fax : 24920 - 31501
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστότοπος : http://libraries.tirnavos.gr/
Ωρες λειτουργείας :
Δευτέρα - Τετάρτη  4:30 - 8:30 το απόγευμα
Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 8:30 το πρωί εως 2:30 το μεσημέρι.

Αδέσποτα ζώα

Διακηρύξεις-Διαγωνισμοί

Δημαρχείο Τυρνάβου

Σταύρου Καράσσου 1,

τ.κ. 40100

τηλ. 2492350100

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δήμος Τυρνάβου Εποικινωνία Δήμου Τυρνάβου Χρήσιμα Τηλέφωνα Δήμου Τυρνάβου
facebook rss Δήμου Τυρνάβου Youtube Tirnavos