Δένδρα

Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Τυρνάβου που περιλαμβάνει και τους οικισμούς Πλατανούλια και Αγιά Σοφία. 

Το χωριό ιδρύθηκε το 1912. Αριθμεί 491 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία. Προστάτης των Δένδρων είναι ο Άγιος Αντώνιος ο νέος, το εκκλησάκι του οποίου βρίσκεται 3χλμ νότια του χωριού. Κάθε χρόνο στο τέλος του Αυγούστου γιορτάζονται για 6 μέρες τα «Αγιαντώνεια».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άργισσα» έχει την ευθύνη όλων των εκδηλώσεων και των δρώμενων του χωριού. Συγκεντρώνοντας μαρμάρινα ευρήματα δημιούργησε ένα μικρό αρχαιολογικό πάρκο στη πλατεία του χωριού. 

Στην θέση Γκρέμουρας των Δένδρων μαρτυρείται η ύπαρξη της αρχαίας πόλης Άργισσας, την οποία αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα για τη διάκριση του βασιλιά της Πολυποίτου σε αγώνες δισκοβολίας.

Πατέρας του Πολυποίτου ήταν ο Πειρίθους στο γάμο του οποίου έγινε η Κενταυρομαχία, την οποία απεικόνισε ο Φειδίας σε γλυπτό του Παρθενώνα, που τώρα βρίσκονται στο Λονδίνο (Ελγίνεια). Ο Πειρίθους πήρε μέρος στην Αγροναυτική εκστρατεία.

Στο κέντρο του χωριού υπήρχε ο πετρόχτιστος ναός των Αγίων Αθανασίου (πανηγυρίζει στις 18 Ιανουαρίου) και Αντωνίου. Σημαντικές τοιχογραφίες του 25τ.μ, αποτοίχισε το 1991 το Λαογραφικό μουσείο Λάρισας.

Αδέσποτα ζώα

Διακηρύξεις-Διαγωνισμοί

Δημαρχείο Τυρνάβου

Σταύρου Καράσσου 1,

τ.κ. 40100

τηλ. 2492350100

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δήμος Τυρνάβου Εποικινωνία Δήμου Τυρνάβου Χρήσιμα Τηλέφωνα Δήμου Τυρνάβου
facebook rss Δήμου Τυρνάβου Youtube Tirnavos