Λύσσα

Η λύσσα είναι νόσημα πολύ σοβαρό με εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.  που οφείλεται σε διάφορα στελέχη του ιού Lyssavirus (ραβδοϊός). Πρόκειται για μια οξεία ιογενή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που μεταδίδεται συνήθως μέσω του σάλιου, από δάγκωμα λυσσασμένου σκύλου ή σπανιότερα, από την εισπνοή μολυσμένων περιττωμάτων νυχτερίδων. Η λύσσα προσβάλλει όλα τα θερμόαιμα θηλαστικά. Συγκεκριμένα στον άνθρωπο η λύσσα εκδηλώνεται με τη μορφή εγκεφαλίτιδας.  Στον άνθρωπο πάντα προκαλεί θανατηφόρο εγκεφαλίτιδα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΥΣΣΑΣ

 Κακουχία, πυρετός, κεφαλαλγία, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, γαστρεντερικές διαταραχές και συχνά πόνος στο σημείο του τραύματος, διαστολή της κόρης του οφθαλμού,  σιελόρροια, επώδυνοι σπασμοί στους μυς της κατάποσης, σπασμοί αναπνευστικών και άλλων μυών, απώλεια αισθήσεων,  παράλυση  άκρων,  θάνατος, μετά την ανάπτυξη των συμπτωμάτων.

Οι άνθρωποι που δεν εφαρμόζουν την ενδεδειγμένη αγωγή προφύλαξης, μετά από ένα δάγκωμα σκύλου ο οποίος πάσχει από λύσσα, σε ποσοστό 15% έως 20% εκδηλώνουν τη νόσο και πάντοτε έχουν κατάληξη το θάνατο. Σε περίπτωση που ένας άνθρωπος, πιθανά έχει εκτεθεί στον ιό της λύσσας πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί το περιστατικό στις υπεύθυνες δημόσιες υπηρεσίες ειδικές για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

 Όταν ένας άνθρωπος δαγκωθεί από ζώο οικόσιτο ή αδέσποτο της πόλης, το ζώο περισυλλέγεται και παρακολουθείται από κτηνίατρο για ένα διάστημα 15 ημερών. Εάν κατά το διάστημα παρακολούθησης εμφανιστούν συμπτώματα που εγείρουν υποψία λύσσας, τότε επιβάλλεται η άμεση θανάτωση του ζώου και η εκτέλεση των ανάλογων εξετάσεων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και η σοβαρότητα της ασθένειας,  αναφορικά, οι θάνατοι από λύσσα ξεπερνούν παγκόσμια τους 45,000 ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι περί τα 4,000,000 άνθρωποι κάθε χρόνο υπόκεινται σε προληπτική αντιλυσσική θεραπεία σε περισσότερο από 80 χώρες του κόσμου! Και αυτό παρ’ ότι υπάρχει το αντιλυσσικό εμβόλιο και είναι απόλυτα ασφαλές και χωρίς παρενέργειες.

Σημαντικό και αναγκαίο, αλλά και υποχρεωτικό σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, είναι ο ετήσιος εμβολιασμός κάθε ζώου και να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αποφυγή επαφής των ζώων με όλα τα άγρια ζώα, που μπορούν αν μεταδώσουν τη νόσο. Ο εμβολιασμός των ζώων κατά της λύσσας αρχίζει στη ηλικία των 2,5 – 3 μηνών, το εμβόλιο περιέχει νεκρό στέλεχος του ιού και για τον λόγο αυτό δεν παρατηρούνται παρενέργειες.

Η λύσσα είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη νόσος και το μόνο όπλο αντιμετώπισης της είναι ο τακτικός ετήσιος εμβολιασμός των ζώων μας.

ΔΕΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΛΥΣΣΑ. 

 

Πηγή:http://www.vets.com.gr

Αδέσποτα ζώα

Δημαρχείο Τυρνάβου

Σταύρου Καράσσου 1,

τ.κ. 40100

τηλ. 2492350100

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δήμος Τυρνάβου Εποικινωνία Δήμου Τυρνάβου Χρήσιμα Τηλέφωνα Δήμου Τυρνάβου
facebook rss Δήμου Τυρνάβου Youtube Tirnavos