Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 11:22

Δεύτερη έκδοση για το βιβλίο "Αναμνήσεις Εξορίας" σε επιμέλεια του Τυρναβίτη Δημοσθένη Μηλιούλη

Σε δεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση κυκλοφορεί το βιβλίο “Αναμνήσεις Εξορίας” του Τυρναβίτη Στέλιου Μηλιούλη. Για τη δεύτερη αυτή έκδοση μιλά ο γιος του Δημοσθένης Μηλιούλης, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του βιβλίου

και αναφέρει τα εξής:

Το παρόν κείμενο-χειρόγραφο του Πατέρα μου-αποτελεί ένα ντοκουμέντο για την περίοδο εκείνη του Εμφυλίου πολέμου στην οποία αναφέρεται. Θεώρησα ότι η δεύτερη έκδοση του βιβλίου θα έπρεπε να αποτελεί συνάμα και μια ιστορικά τεκμηριωμένη πηγή, πέρα από τη στενή αναφορά των όσων συγκλονιστικών γεγονότων περιγράφει ο Πατέρας μου. Εμπλουτίζοντάς το με ιστορικά αρχεία από πηγές, αφηγήσεις, ντοκουμέντα και αναφορές, απώτερος σκοπός είναι ο αναγνώστης να μπορεί να εισέλθει στο κλίμα της εποχής εκείνης, και να συναισθανθεί την τραγικότητα του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου.

Στην Ελλάδα η βία, η τρομοκρατία και ο εγκλεισμός χιλιάδων «υπόπτων» αριστερών σε κρατητήρια, φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνδέονταν με τη θέσπιση από το επίσημο κράτος (με τη συνδρομή των «φίλων συμμάχων» Άγγλων και κατόπιν Αμερικανών) εκτάκτων νόμων και μέτρων που στόχευαν στην ανατροπή των κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών αλλαγών που είχαν οικοδομηθεί με την ΕΑΜική Αντίσταση.

Το βιβλίο περιγράφει με έντονα συναισθηματικό λυρισμό τους σαράντα μήνες που καταδικάστηκε σε φυλάκιση ο Πατέρας μου από το Έκτακτο Στρατοδικείο Λάρισας τον Μάιο του '47, καθώς σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε η γραφομηχανή και παράνομο έντυπο υλικό ως μέλος της ΕΠΟΝ Τυρνάβου. Η αφήγηση των γεγονότων απεικονίζει ανάγλυφα την περιπέτεια ενός νεαρού ανθρώπου μόλις 20 ετών, με συγκεκριμένη ιδεολογική τοποθέτηση, ο οποίος έρχεται σε αντιπαράθεση με το καθεστώς που ήταν «κυρίαρχο» τα χρόνια εκείνα. Η περιγραφή των βασανιστηρίων που υπέστη ο ίδιος, όσο και οι λοιποί συγκρατούμενοί του, αναμφίβολα δημιουργούν έντονα συναισθήματα πόνου, ντροπής, οργής...Η κλιμάκωση των βασανιστηρίων εντείνει ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα της ισορροπίας μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ο επίλογος του πατέρα μου στο βιβλίο νομίζω ότι τα περικλείει όλα! «Γιούρα, Μακρόνησος, Αίγινα, Ακροναυπλία, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Πύλος, Τρίκαλα, Βόλος, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και όλα τα ξερονήσια, είναι τα φριχτά μπουντρούμια που μεταχειρίστηκαν για να χτυπήσουν τη Δημοκρατική Ιδεολογία του Ελληνικού Λαού-Είναι τα κάστρα που στάθηκαν ακλόνητα στη λυσσασμένη μανία των τραμπούκων βασανιστών-Είναι οι ιεροί βωμοί που συγκίνησαν το ελεύθερο πνεύμα ολόκληρης της προοδευτικής ανθρωπότητας».

Μηλιούλης Δημοσθένης, Μάης 2019.

Το βιβλίο (272 σελ), θα διατίθεται σε συμβολική τιμή 10 ευρώ από τον εκδότη σε φίλους – συναδέλφους στα τηλ. 6974388394 & 6949566114 και στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., καθώς και από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 09:56

Δημαρχείο Τυρνάβου

Σταύρου Καράσσου 1,

τ.κ. 40100

τηλ. 2492350100

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δήμος Τυρνάβου Εποικινωνία Δήμου Τυρνάβου Χρήσιμα Τηλέφωνα Δήμου Τυρνάβου
facebook rss Δήμου Τυρνάβου Youtube Tirnavos