Έργο "TYRNAVOS"

Το έργο "TYRNAVOS" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" , Έργο "Διεθνή Συνεργασία στη Βιομηχανική Έρευνα και Δραστηριότητες Ανάπτυξης σε Προ-Ανταγωνιστικό Στάδιο - 2005" με τη συνεργασία των φορέων:

  • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου (ΑΟΣΤ)

είχε στόχο την "Ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του αποστάγματος στεμφύλων σταφυλης περιοχής Τυρνάβου με στόχο την παραγωγή και πιστοποίηση τσίπουρου και αποσταγμάτων υψηλής ποιότητας" .

Κύριο αντικείμενο του έργου ήταν η διερεύνηση της επίδρασης των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών και παραμέτρων στην ποιότητα του τσίπουρου και η δυνατότητα ανάπτυξης προϊόντων που θα διευρύνουν την εμπορική του βάση.

Η έρευνα αυτή απέδειξε οτι το τσίπουρο Τυρνάβου αποτελεί ένα τοπικό προϊόν , μοναδικό παγκοσμίως αφού περισσότεροι απο ένας παράγοντες συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτήν. 

Για την επίτευξη του σκοπού της έρευνας αυτής 

  • Έγιναν εργαστηριακές αναλύσεις οι οποίες ανέδειξαν οτι το τσίπουρο Τυρνάβου σχετίζεται άμεσα με την καλλιεργούμενη στον Τύρναβο ποικιλία αμπέλου <<Μοσχάτο Αμβούργου>>, η οποία αποτελεί και την κυρίαρχη καλλιεργούμενη ποικιλία στην περιοχή. Ειδικότερα οι διηνεργηθείσες χημικές αναλύσεις έδειξαν οτι το πλήθος αρωματικών ουσιών που περιέχονται στο τσίπουρο Τυρνάβου , έχουν περάσει σε αυτό απο την ποικιλία "Μοσχάτο Αμβούργου" κατα την απόσταξη. Επίσης οι αρωματικές αυτές ενώσεις που περιέχει , διαφοροποιούνται απο τις αντίστοιχες ενώσεις άλλων καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου τόσο σε ποσότητα όσο και σε συγκέντρωση , διαμορφώνοντας το υπόβαθρο του και προσδίδοντας του ιδιαίτερη ταυτότητα.
  • Έγινε έρευνα βασισμένη σε δεδομένα που προήλθαν απο πρωτογενή αλλά και βιβλιογραφικά δεδομένα με τα οποία αποδείχθηκε η ιστορικότητα της ποικιλίας "Μοσχάτο Αμβούργου" στην περιοχή Τυρνάβου. Με τον τρόπο αυτό συνδέθηκε το Τσίπουρο Τυρνάβου  με την τοπική αμπελοκαλλιέργεια απο την εποχή  της αντικατάστασης των ποικιλιών αμπέλου μετά την φυλλοξήρα που έπληξε την περιοχή στις αρχές του 20ου αιώνα.
  • Αναδείχθηκε η ιστορικότητα της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή Τυρνάβου, οι παραδοσιακές αλλά και οι σύγχρονοι μέθοδοι παρασκευής του τσίπουρου , οι αγώνες των παραγωγών στην πορέια του χρόνου γιατη διασφάλιση της αναγνώρισης του προϊόντος τους, η διασύνδεση του με την κοινωνική ζωή , την ιστορία και την οικονομία της πόλης

Απο τους ανωτέρω λόγους , δικαιολογείται και επιβάλλεται η κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης του τσίπουρου Τυρνάβου καθώς και η προστασία της κατα τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργήσει επ' ωφελεία αφενός μεν της Ελληνικής οικονομίας , αφετέρου δε της τοπικής οικονομίας του Τυρνάβου , δικαιώνοντας και επισημοποιώντας τους ιστορικούς αγώνες των παραγωγών της περιοχής για το τοπικό τους προϊόν με το οποίο κατάφεραν να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν στην εν λόγω περιοχή.  

 

Δημαρχείο Τυρνάβου

Σταύρου Καράσσου 1,

τ.κ. 40100

τηλ. 2492350100

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δήμος Τυρνάβου Εποικινωνία Δήμου Τυρνάβου Χρήσιμα Τηλέφωνα Δήμου Τυρνάβου
facebook rss Δήμου Τυρνάβου Youtube Tirnavos