• Κάστρο Τυρνάβου
  • asdfa
  • Image 03
  • Image 03

Ανακύκλωση

Ο Δήμος Τυρνάβου αποδεικνύει στην πράξη την μέριμνα για τη προστασία του περιβάλλοντος με το πρόγραμμα ανακύκλωσης χρήσιμων υλικών σε κάθε γωνιά της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων. Ο στόχος μας είναι μέσα από αυτή τη προσπάθεια να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου με στόχο ένα καθαρότερο περιβάλλον για εμάς και κυρίως για τα παιδιά μας. 

Ξεκινώντας το πρόγραμμα ανακύκλωσης :
•    Κάθε τοπική κοινότητα του Δήμου Τυρνάβου θα εφοδιαστεί με μπλε κάδους μόνο για ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου κτλ. Σε όλα τα σχολεία της περιοχής μας, θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό, για την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των παιδιών στην ενέργεια αυτή.
•    Κάθε επιχείρηση, κάθε κατάστημα και κάθε νοικοκυριό θα μετάσχουν στη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών

Τα οφέλη που θα προκύψουν από το πρόγραμμα ανακύκλωσης, είναι σημαντικά αφού μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων κάνοντας σημαντική οικονομία, δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον και εξοικονομούμε ενέργεια με την ανακύκλωση χρήσιμων υλικών.

Ο Δήμος Τυρνάβου ξεκινά μια προσπάθεια που για να πετύχει χρειάζεται τα δική σας συμμετοχή. Με τη βοήθεια της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), οργανώνουμε δίκτυο ειδικών κάδων για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και διαθέτουμε ειδικό απορριμματοφόρο για τη μεταφορά τους από τα σημεία συγκέντρωσης. Καλούμε όλα τα σχολεία να συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο στην ανακύκλωση και δίνουμε κίνητρα στους μαθητές να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, θεσπίζοντας ειδικά βραβεία σε όσους υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Τέλος κάθε σπίτι θα έχει τη δική του τσάντα ανακυκλώσιμων υλικών.

Η ανακύκλωση είναι στάση ζωής. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, συμμετέχοντας ενεργά, προστατεύοντας την πόλη και το περιβάλλον μας. Είναι στο χέρι μας και όλοι μαζί θα το πετύχουμε.

Τηγανέλαιο

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο ανεξάρτητο από ορυκτά καύσιμα και μαζί μπορούμε να το πετύχουμε ! ! !
Ακολουθούν λίγες πληροφορίες για το πόσο βλαβερό είναι το τηγανέλαιο αν δεν το ανακυκλώσουμε μετά την χρήση του αλλά και τα ωφέλη της ανακύκλωσής του.
•    Δεν το πετάμε στην αποχέτευση γιατί βουλώνει.
•    Δεν το πετάμε στα σκουπίδια γιατί τα κάνει εύφλεκτα.
•    Δεν το κάνουμε σαπούνι γιατί θα κάνει κακό στο δέρμα.
•    Δεν το δίνουμε στα ζώα.
•    Δεν το τρώμε εμείς.
Από 1 lt τηγανέλαιο δημιουργείται 0,8 lt βιοντίζελ. Στην Ελλάδα καταναλώνονται ετησίως 470.000 tn λαδιού, ενώ συλλέγονται 18.000 tn σε αντίθεση με το εξωτερικό που η ανακύκλωση του τηγανέλαιου είναι υποχρεωτική.
Αν δεν ανακυκλώνουμε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά φυτικά λάδια (όχι τα ορυκτέλαια για μηχανές) καταστρέφουμε τις πλαστικές αποχετεύσεις του σπιτιού μας. Εμποδίζουμε την φυσική επεξεργασία των λιμάτων στους βιολογικούς καθαρισμούς γιατί το λάδι σκοτώνει τους μικροοργανισμούς που κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά και επηρεάζουμε αρνητικά το οικοσύστημα ποταμών, λιμνών και θαλασσών.
Αντίθετα, αν ανακυκλώνουμε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια εμποδίζουμε την παράνομη επαναχρησιμοποίησή τους για φαγητό(!). Προστατεύουμε το δίκτυο αποχέτευσης και το περιβάλλον καθώς επίσης βοηθούμε στη παραγωγή βιοκαύσιμου (βιοντίζελ) το οποίο δεν είναι τοξικό, δεν περιέχει θείο και ρυπαίνει λιγότερο το περιβάλλον με το διοξείδιο του άνθρακα. Τέλος, παίρνουμε ως αντάλλαγμα οικολογικά απορρυπαντικά τα οποία χαρίζουμε σε φορείς και ιδρύματα που ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά.
Το βιοντίζελ είναι φυσικός εστέρας χωρίς θείο που χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό καύσιμο του συμβατικού diesel προς αποφυγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και για την προστασία του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιείται σε όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο αναμεμιγμένο σε ποσοστό 6,5%.
Το βιοντίζελ έχει λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με το κανονικό πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί καθαρό τον αέρα και βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ανανεώσιμο δηλαδή μπορούμε να  παράγουμε για πάντα. Από τη στιγμή που παράγεται στην Ελλάδα η χώρα μας γίνεται ενεργειακά ανεξάρτητη.
Η συλλογή του τηγανέλαιου θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα στον ήδη τοποθετημένο ειδικό κάδο ανακύκλωσης, ο οποίος βρίσκεται στον χώρο της Κ.Ε.Δ.Η.Τ., δίπλα στα Κ.Ε.Π. στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου. Επίσης ειδικοί κάδοι υπάρχουν στις εγκαταστάσεις των σχολείων και η παραλαβή θα γίνεται από την εταιρία μια φορά στις αρχές κάθε μήνα.

Η Ιστορία

Ο Τύρναβος μέσα από την μεταξουργία αλλά και την αμπελουργία αποτέλεσε ένα μεγάλο εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο

Ο Πολιτισμός

Η γνώση της παράδοσης και η δημιουργική αξιοποίηση της αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες για την ανάπτυξη του πολιτισμού μας.

 

Οι Εκδηλώσεις

Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι αποτελεί ένα έθιμο με απροσπέλαστες ρίζες στο χρόνο έχοντας μια ιστορία τουλάχιστον 100 ετών.

Δήμος Τυρνάβου Εποικινωνία Δήμου Τυρνάβου Χρήσιμα Τηλέφωνα Δήμου Τυρνάβου
facebook rss Δήμου Τυρνάβου Youtube Tirnavos
Copyright © 2016 tirnavos.gr. All rights reserved. Designed plus By SALVADOR | Powered By BLUEVALUE.