Διά περιφοράς συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής

Διά περιφοράς συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την 6η του μηνός Απριλίου 2020 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα, σύμφωνα με το άρθρο 10 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» - ΦΕΚ 55/11-3-2020, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο επί του σχεδίου της 2ης Αναμόρφωσης προϋπολογισμού και 2η τροποποίηση τεχνικού προγράμματος Δήμου Τυρνάβου, οικονομικού έτους 2020.
  2. Πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ι.Δ. Ορισμένου Χρόνου, για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχιακών ή πρόσκαιρων αναγκών του Δήμου Τυρνάβου (4 μήνες).
  3. Έγκριση ανάθεσης αποκομιδής αστικών απορριμμάτων και πλύσιμου κάδων Δ.Ε. Αμπελώνα και αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών Δήμου Τυρνάβου με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. – Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και όρων πρόσκλησης.

Λειτουργία ΚΕΠ στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Σε εφαρμογή των ειδικών προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, γνωστοποιούμε ότι:

Όλοι οι πολίτες θα εξυπηρετούνται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του Δήμου Τυρνάβου μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού και τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον αρμόδιο υπάλληλο (ΚΕΠ Τυρνάβου τηλ.: 2492350300, ΚΕΠ Αμπελώνα τηλ.: 2492350700).

Παρακάτω αναφέρονται υποθέσεις πολιτών που διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά:

  • ΟΑΕΔ: Υπενθυμίζεται πως από τις 11 Μαρτίου όλες οι προαιρετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ μετατράπηκαν σε υποχρεωτικές: 1. Ανανεώνονται αυτόματα όλα τα δελτία ανεργίας που λήγουν έως και τις 5 Απριλίου 2020 και συνεπώς οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που υποχρεούνται να ανανεώσουν το δελτίο ανεργίας τους κατά το παραπάνω διάστημα, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης. 2. Η εγγραφή νέων χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet, δίνοντας έτσι άμεσα πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, χωρίς την ανάγκη απόκτησης κωδικού πρόσβασης από τον ΟΑΕΔ και καθιστώντας μη αναγκαία την επίσκεψη στα ΚΠΑ2. Όλες οι συνεντεύξεις ανέργων με εργασιακούς συμβούλους διεξάγονται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία. Οι Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ενημερώνουν όλους τους ανέργους που έχουν ραντεβού, ώστε να μην προσέλθουν στα ΚΠΑ2. 4. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας μπορούν να δηλώνουν την παρουσία τους στέλνοντας email στο ΚΠΑ2 της περιοχής τους, καθώς δεν απαιτείται πλέον η φυσική τους παρουσία.
  • Ενεργοποίηση άυλης συνταγογράφησης μέσω της ιστοσελίδας https://www.e-syntagografisi.gr/p-rv/p για να μπορεί ο Γιατρός μας όταν γράφει συνταγή στο όνομά μας να μην χρειάζεται να μας την τυπώσει αλλά να μας την στέλνει με sms ή/και email. Μπαίνουμε με τους κωδικούς του taxisnetκαι ακολούθως εισάγουμε το ΑΜΚΑμας.
  • ΕΦΚΑ: Εξυπηρέτηση μέσα από ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης efka.gov.gr
  • Δυνατότητα ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης, εξουσιοδότησης, αιτήσεων, οι οποίες δε χρειάζονται επικύρωση από ΚΕΠ, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του δημοσίου, gov.gr
  • Έκδοση παραβόλων από την υπηρεσία e-Παράβολο με τους κωδικούς TAXISnet.
  • Μηχανολογικό: Παρατείνεται ως 30/04/2020 η ισχύς των αδειών οδήγησης που λήγουν εντός του Μαρτίου και του Απριλίου (εξαιρούνται οι οδηγοί οχημάτων που εκτελούν διεθνείς μεταφορές).
  • Εκτύπωση εντύπων τελών κυκλοφορίας με τους κωδικούς TAXISnet

Προληπτικά μέτρα για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας

Στο πλαίσιο λήψης και εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού στην πατρίδα μας, γνωστοποιούμε ότι:

Όλοι οι δημότες θα εξυπηρετούνται στο Δήμο Τυρνάβου μόνο:

Τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 2492350100 και

Μέσω email στο dimos@tirnavos.gr

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση, η επίσκεψη γίνεται μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Εξαιρούνται οι δηλώσεις Ζημίας ΕΛΓΑ λόγω παγετού, που θα παραδίδονται στο ισόγειο του Δημαρχείου (είσοδος από την Κεντρική πλατεία).

Δεν ερχόμαστε άσκοπα ή αυτοβούλως στο Δημαρχείο.

Μένουμε σπίτι.

Προστατεύουμε τον εαυτό μας, τους οικείους μας, τους συνδημότες μας.

Αυτοκίνητο για τις ανάγκες του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" παρέλαβε ο Δήμος Τυρνάβου

Ένα καινούριο αυτοκίνητο Τoyota παρέλαβε χτες 30 Μαρτίου ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας από την Toyota Ελλάς στο πλαίσιο ενίσχυσης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ειδικότερα, η Toyota Ελλάς σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και το Υπουργείο Εσωτερικών θα παραχωρήσει εκατόν πενήντα οχήματα σε Δήμους της χώρας μας, αντιλαμβανόμενη την επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση των δημοτικών δομών κοινωνικής πολιτικής για όλο το χρονικό διάστημα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου, μετά τη παραλαβή του οχήματος, γνωστοποίησε ότι το όχημα θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος Τυρνάβου και συγκεκριμένα μέσα από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Παράλληλα, ευχαρίστησε τόσο την Τoyota Ελλάς όσο και την Αδάμου ΑΕΒΕ, τοπική αντιπροσωπεία, για τη σπουδαία αυτή πρωτοβουλία. Τέλος, ευχαρίστησε την Κ.Ε.Δ.Ε. για τα αμεσότατα αντανακλαστικά και την απόλυτα επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου. Ο Δήμος Τυρνάβου αποδεικνύει έμπρακτα πως θα αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο και εργαλείο για την διασφάλιση της υγείας κάθε δημότη. Με οργάνωση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

Μέσα ατομικής προστασίας στα Κέντρα Υγείας του Δήμου Τυρνάβου

Το Κέντρο Υγείας Αμπελώνα και το Κέντρο Υγείας Τυρνάβου επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέα Γιαννόπουλο.

Ο Δήμαρχος παρέδωσε μέσα ατομικής προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ παράλληλα συζήτησε ζητήματα σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Η άμεση και στενή συνεργασία θα συνεχιστεί με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας κάθε Δημότη.

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Τυρνάβου

Κεντρο Κοινότητας

Μπουρανί - Τυρναβίτικο Καρναβάλι

Το «Μπουρανί» στον Τύρναβο κλείνει τον κύκλο των Καρναβαλικών εκδηλώσεων και έρχεται να αναταράξει τον μονότονο ρυθμό της καθημερινότητας στην πόλη. Το ονομαστό «Μπουρανί» που είναι λέξη τούρκικη και σημαίνει λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο είχε άλλον τρόπο παρασκευής από του Μπουρανίτες. Πριν φτάσουμε όμως εκεί καλό είναι να δούμε μερικά πράγματα όπως έχουν καταγραφεί στην μέχρι  τώρα πορεία του εθίμου.

Παλιά η εκδήλωση του «Mπoυραvί» ήταν πιο γνήσια, πιο περιεκτική και φυσικά πιο ξεδιάντροπη. Δεν γινόταν στον Προφήτη Ηλία αλλά σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πλατεία όπου οι χαροκόποι άναβαν φωτιά κι έφτιαχναν το μπουρανί. Τα υλικά είναι σπανάκι, ρύζι, τσουκνίδα και λίγος αντεράκος μαζί με ξύδι έτσι για νοστιμιά χωρίς  καθόλου λάδι.

Γύρω από την φωτιά, χόρευαν αλληλοπειράζονταν και πετούσαν βωμολοχίες.  Προβαίνανε σε πρόστυχα καμώματα και αδιάκριτες χειρονομίες προς τους άντρες  περαστικούς. Φυσικά δεν έλλειπαν και οι φαλλoί πήλινοι, ξύλινοι και άλλοι από καρότα. Τραγουδούσαν και άσεμνα τραγούδια τέτοια που αν τα ακούσει κανείς γράφει ο Αχιλλέας Τζάρτζανος μπορούσε να λάβει μια ιδέα τι ήταν τα φαλλικά και τα άλλα όμοια άσματα των αρχαίων Ελλήνων.

Υπάρχει καταγραφή του εθίμου από τον Γάλλο περιηγητή Λέον Εζέ γύρω στα 1858 που μιλάει για τον Βασιλιά που ανακηρύσσονταν από τους μπουρανίτες και ήταν όπως καταλαβαίνεται ο πιο μεθυσμένος.

Παράσταση άρματος με τον φαλλό επάνω, υπάρχει και σε αρχαίο αγγείο. Άλλο ομοίωμα ενεπίγραφο μαρμάρινου φαλλού μήκους 47 εκ σώζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι Τυρναβίτες ξέρουν να συνεχίζουν με καύχηση και με διάθεση ένα έθιμο με απροσπέλαστες ρίζες στον χρόνο. Ο προοδευτικός άνθρωπος το δέχεται, μια και σχετίζεται με την ιερότερη επιδίωξη της δημιουργίας, με την παράλληλη βέβαια ανάγκη ψυχαγωγίας. Τα πολιτιστικά ήθη και έθιμα ενός τόπου είναι τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και συνθέτουν τον τρόπο ζωής των πολιτών του. Ο Δήμος Τυρνάβου με την αναβίωση του «Τυρναβίτικου Καρναβαλιού» συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο το παρόν με το παρελθόν. Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι αποτελεί εκδήλωση Πανελλήνιας Εμβέλειας και αρχίζει ένα μήνα, περίπου πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και καταλήγει την Καθαρή Δευτέρα με το «Μπουρανί». Η γιορτή του «Μπουρανί» είναι μοναδική στην Ελλάδα και συνδέεται με την αρχή της Άνοιξης, τη γονιμότητα και την βλάστηση. Το «Μπουρανί» στον Τύρναβο κλείνει τον κύκλο των Καρναβαλικών εκδηλώσεων και έρχεται να αναταράξει τον μονότονο ρυθμό της καθημερινότητας στην πόλη.

Αδέσποτα ζώα

Διακηρύξεις-Διαγωνισμοί

Δημαρχείο Τυρνάβου

Σταύρου Καράσσου 1,

τ.κ. 40100

τηλ. 2492350100

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δήμος Τυρνάβου Εποικινωνία Δήμου Τυρνάβου Χρήσιμα Τηλέφωνα Δήμου Τυρνάβου
facebook rss Δήμου Τυρνάβου Youtube Tirnavos